May 6, 2012

Say no to stock photos

Sorry for the rant. Last week I realised just how much I dislike stock photos!
The only thing they're good for is on this site (click).

11 comments:

 1. ugh ik was gevraagd door een Stock illustratie bedrijf uit india om er een boel te maken. Voor 25-40 dollar per stuk :P lol, dat pas ik maar. Ik maak liever kwalitatief betere dingen :).

  ReplyDelete
 2. Ik ben benaderd door Getty Images. Ze nemen 70-80% van elke verkochte illustratie dus je houdt zelf niks over. Ik vind het zo jammer dat mooie tijdschriften, zoals Flow helemaal vol staan met stock foto's terwijl er zoveel talentvolle illustratoren en fotografen zijn.

  ReplyDelete
 3. OMG die Bad Stockphoto website is echte geweldig, haha! Helaas hebben veel van mijn webdesign-klanten geen budget voor 'eigen' foto's en struin ik ook rond op stockphoto websites. Het is echt een soort kunst om er de betere foto's uit te halen, plus dat ik tegenwoordig in advertenties, winkels e.d. alle stockfoto's meteen herken :'( Voor tijdschriften vind ik het echt jammer als ze er veel gebruik van maken (je zou toch denken dat echte illustraties en foto's zich via dat medium vrij gemakkelijk terug kunnen verdienen?).

  ReplyDelete
 4. Petra, jee zeg! Dat is ook niks! Laten ze daar dan maar de Indiase tekenaars voor inhuren...
  Marloes, wow, verdien je er zo weinig bij??? Dan is het zeker niet de moeite waard, vooral omdat je het risico loopt dat je stijl een 'goedkoop' tintje erdoor krijgt.
  Natasja, ik snap best dat bedrijven er soms gebruik van maken voor folders en zo. Maar een tijdschrift... Het wordt er allemaal zo ontzettend onpersoonlijk en sfeerloos door!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toen ik - lang geleden - begon met illustreren, wilde ik ooit een keer voor Playboy illustreren. Want elke maand stonden daar vijf, zes paginagrote illustraties in, naast een redactionele tekst of verhaal. Het waren kunstwerkjes! Creatief, inspirerend, gewoon mooi. De Playboy was een mooi podium voor illustraties, en de mooiste illustraties van Nederland stonden vaak in Playboy.

   Dat hele podium is nu weg. De plaatjes van de dames zijn er nog wel, maar het blad is schraler geworden, in vergelijking met zoveel jaar geleden. Illustraties staan er niet meer in, laat staan die prachtige paginagrote kunstwerken van toen...

   Delete
 5. Is er eigenlijk een website waarop je als je in de DTP bizniz zit, gemakkelijk een illustrator kan vinden? Een soort catalogus? Ik ben het nooit tegengekomen (maar ik zit ook niet in die richting). Misschien is dat een idee? Kun je als verkoper je eigen marges bepalen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Er zijn verschillende agentschappen die alle zakelijke dingen voor je regelen namens de illustrator;
   Mijn agent is bijvoorbeeld Comic House; http://www.comichouse.nl

   Delete
 6. Ik kan wel zeggen dat ik er tegen ben en dat ik het nooit zou gebruiken, maar ik gebruik bijvoorbeeld wel gratis software.
  Voor toepassingen die echt heel belangrijk voor me zijn en waarvoor ik hoge kwaliteit eis koop ik software. Maar voor de toepassingen waarvoor ik minder hoge eisen stel gebruik ik veelal gratis software.
  En als ik muziek maak op de computer gebruik ik soms geluiden waar ik veel voor betaald heb, maar ook vaak geluiden die ik ergens gratis gedownload heb. Die gratis geluiden zijn kwalitatief vaak minder goed, maar vaak toch wel goed genoeg voor wat ik er mee wil.
  Ik heb een beperkt budget, en dus maak ik keuzes.

  Natuurlijk is het veel mooier en beter om illustraties of foto's te gebruiken die speciaal voor jou gemaakt zijn, maar dat kost een hoop geld. Niet iedere organisatie kan zich dat veroorloven.
  En eerlijk gezegd zie ik liever dat mensen voor een website stockfoto's gebruiken dan dat ze plaatjes downloaden waar copyright op zit zonder vergoeding en zonder vermelding van de auteur. Want dat gebeurt echt heel erg vaak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dat is ook weer waar, en misschien moeten we er sowieso maar blij mee zijn dat mensen meer beeld willen gebruiken, ook al is het een goedkoop zielloos plaatje.

   Ik snap ook best dat stockfoto's gebruikt worden voor folders e.d. als de klant niet genoeg budget heeft (of niet genoeg budget er voor OVER heeft!). Maar het blijft eeuwig zonde want je krijgt niet eens zozeer lage kwaliteit (zoals bij je muziek) maar vooral iets heel saais en onpersoonlijks.

   En ik vind dat daar veel te weinig aandacht voor is, dat je een bijzondere illustratie niet zomaar kan gaan vervangen door een willekeurig stockplaatje zonder heel veel sfeer en karakter te verliezen. En als ik een tijdschrift inkijk en alleen maar stock fotografie zie, word ik eigenlijk een beetje boos dat ze me zulke goedkope meuk durven te geven voor mijn geld. Alsof ze je een diepvries pizza voorschotelen in een Italiaans restaurant...

   Delete
 7. I appreciate your posted wonderful photos. Thanks for sharing such an interesting post.

  ReplyDelete