August 16, 2012

Ripped?Oh no! Another rip?! Well, not exactly; I'm okay with people using my work for
personal (+ non-commercial) things, and if they ask for my permission.
That's exactly what Shirin Leunissen did and she then turned my drawing into this
amazing mosaic! The Maaike figure at the left is offering cups of tea to Mark
because it's the lid of a teabox. I'm amazed how she managed to capture their
expression while working with such 'rough' material! Thanks Shirin!
Photo by Shirin Leunissen

6 comments:

 1. Ik vind het heel mooi.
  Ik weet niet precies hoe het zit met copyright in de Nederlandse wet, maar er is enige wettelijke ruimte voor mensen die thuis creatief willen zijn. Ik heb dat ooit uitgezocht voor muziek.
  Als ik thuis een liedje van the Beatles wil spelen op de piano, dan mag dat, en dan hoef ik aan niemand toestemming te vragen en ik hoef aan niemand rechten te bepalen.
  Als ik op een familiefeestje liedjes van the Beatles wil spelen op de piano, dan mag dat ook, zonder problemen.
  Maar als ik in een café een liedje van the Beatles op de piano wil spelen, dan moet ik dat opgeven bij Buma Stemra. Een café is een openbare ruimte. Het maakt niet uit of ik er geld mee verdien of niet, het maakt ook niet uit of ik het professioneel doe of niet, het is openbare ruimte en ik moet toestemming hebben als ik een liedje speel waar ik zelf niet de rechten voor heb.
  Als ik thuis een liedje speel van the Beatles en dat opneem op mijn iPhone, dan mag ik dat ook gewoon doen. Maar zodra ik die opname deel op mijn website, mijn blog, of op twitter, heb ik formeel toestemming nodig van de rechthebbenden.
  Ik weet niet hoe het zit met beeldmateriaal, maar ik neem aan dat het op dezelfde manier werkt.
  Zolang mensen thuis Maaike Hartjes na willen tekenen, mogen ze dat gewoon doen, en heb jij daar als kunstenaar niets over te zeggen. Ze hoeven dat ook niet aan je te melden. Ze mogen hun hele huis volhangen met zelfgemaakte Maaike Hartjes kopieën en jij hebt daar niets over te zeggen.
  Zodra ze er mee de openbaarheid mee in gaan, of het resultaat online zetten, dan hebben ze je toestemming nodig.
  Maar los van alle formele dingen; het is wel heel er leuk als mensen zich zo laten inspireren door je werk. Het is toch wel een groot compliment voor jou dat mensen zo creatief bezig zijn met jouw tekeningen.

  ReplyDelete
 2. Hoi Coen, ja goed omschreven, dat klopt helemaal! Iedereen mag tekeningen gebruiken van een ander voor 'persoonlijk gebruik'. (Al vond ik het wel erg netjes van Shirin dat ze toestemming vroeg! :-) ).

  Gebruik van mijn tekeningen op een persoonlijk blog is natuurlijk wel openbaar en mag dus eigenlijk niet. Maar dat vind ik niet erg zolang er geen commercieel belang bij zit, en mensen mijn naam erbij zetten (en een link).

  ReplyDelete
 3. Ohhh wat mooi! En dan extra lief dat ze je nog een foto stuurde! :) Wauw, dit is toch wel een soort van fanart, of niet?

  ReplyDelete
 4. ...Oef. De captcha's op deze blog zijn haast niet te lezen. Dat kostte me 8 pogingen. =_=

  ReplyDelete