February 27, 2012

Art & Money

Some time ago I made a comic about art grants.
This also inspired me to make another comic about the difficult relationship between art and money:


9 comments:

 1. Haha briljant!
  Ik heb in 1993 mijn afstudeerscriptie op het conservatorium geschreven over de spanning tussen de subjectiviteit van Kunst en concrete financieringskeuzes, (subsidies e.d.) onder de titel 'Hoe moet de kunstenaar zijn kunstje kwijt' (een citaat van Freek de Jonge).
  Een aantal filosofen er bij gesleept met definities van schoonheid, esthetiek, kunst, metafysische waarden en het uitdrukken van het 'erhabene' en naast de criteria van de raad voor de kunst gelegd.
  Het blijft een boeiend onderwerp...

  ReplyDelete
 2. Dank je! Ik loop al jaren tegen dat idee aan van 'als het niet genoeg geld oplevert zal het wel niks waard zijn' . Vermoeiend om steeds uit te moeten leggen dat het daar niet om gaat. Vandaar dus deze strip, en ook wel als reactie op het huidige kunstbeleid natuurijk. Subsidies blijven in Nederland altijd nodig.

  ReplyDelete
 3. Hear, hear!
  En natuurlijk, kunstenaars die in armoede zijn gestorven, kunnen natuurlijk nooit groot zijn geweest (ik denk aan een Mozart en een Van Gogh...) :-/

  ReplyDelete
 4. Oh, ik dacht dat het cliché juist was dat kunstenaars in armoede MOETEN leven omdat dat goed voor je werk is of zo...

  ReplyDelete
 5. Hahaha, da's natuurlijk ook waar: kunstenaars die in weelde leefden (componist Felix Mendelssohn bijvoorbeeld, of The Beatles) maakten natuurlijk flutkunst (ahum)

  ReplyDelete
 6. Goeie strip :) ik ken het probleem..

  ReplyDelete
 7. Dank jullie wel en Thank you! :-)

  ReplyDelete